Blog

Buxusonderzoek uit Vlaanderen gaat wereldwijd

in Onderzoek, Blog 30 mei 2014

Afgelopen vier jaar werd er een zeer uitgebreid onderzoek gevoerd rond Cylindrocladium buxicola, de gevreesde buxusschimmelziekte. Dit onderzoek werd uitgevoerd door ILVO, PCS en ADLO met steun van IWT en steun van alle betrokken partijen in de groensector.

Projectleider Bjorn Gehesquière, die net met dit project zijn doctoraat heeft behaald met de vermelding excellent, heeft samen met zijn team prachtig werk geleverd.

In de week van 12 mei 2014 was er in Washington een Buxuscongres georganiseerd door de American Boxwood Society en de Boxwood Blight Working Group met Cylindrocladium buxicola  als hoofdthema, die sinds eind 2011 ook in de Verenigde Staten voorkomt. Meer dan 75 wetenschappers , buxuskwekers en tuinarchitecten namen deel aan dit congres. Vanuit België namen Dr.ir. Kurt Heungens van het ILVO en Didier Hermans van Herplant BVBA deel. Wat al meteen opviel dat het grootste deel van het Amerikaanse onderzoek gebaseerd is op het recente onderzoek uit Vlaanderen wat nog maar eens aantoont dat onze onderzoekers meespelen op wereldschaal.

Naast het Cylindrocladiumonderzoek werd ook het botanisch luik van het geslacht Buxus toegelicht. De nationale collectie van Buxus staat immers in het Nationaal Arboretum in Washington en heeft sinds kort met een nieuwe curator. Ook hier mag gerust gesteld worden dat ons DNA- en botanisch onderzoek momenteel voorop loopt.
Een goede beheersing van de ziekte door middel van efficiënte fungiciden is op korte termijn de beste oplossing maar op lange termijn zijn ziekteresistente soorten de beste strategie. Dit werd ook door de Amerikaanse collega’s beaamt en ook zij zijn net gestart met een veredelingsprogramma.

Ons veredelingsonderzoek in samenwerking met het ILVO met steun van IWT (IWT-KMO subsidie) loopt ondertussen al enkele jaren en zit in de laatste testfase. Vanaf het najaar kunnen de eerste  resistente cultivars geselecteerd worden en voorbereid worden voor introductie. Onze Amerikaanse collega’s waren ook hierin zeer geïnteresseerd.

Na het congres brachten we een bezoek aan de kwekerij  van Saunders Brothers in Virginia ,  één van de marktleiders op gebied van Buxusassortiment.  Dit familiebedrijf gerund door Bennett Saunders en zijn broers heeft naast Buxus ook nog appel -en perzikboomgaarden en stelt ca. 100 personen te werk.